středa 23. prosince 2015

TIPY na Vánoční knihy (SPECIÁL 2015)

Sice už zbývá jen pár dní a potom zase zasedne k svátečnímu stolu, zaposloucháme se do koled a dům nám provoní jehličí, ale přece to bude ještě chvíli trvat. A toto čekání si můžeme zkrátit čtením nějaké tematické knihy. Tady se vám jich pokusím pár nabídnout.

1. Číslo jedna = novinka od současných uznávaných autorů

Sněží, sněží... - Lauren Myracle, John Green, Maureen Johnson

Sníh o Vánocích je hezká věc, ale čeho je moc, toho je příliš. Taková sněhová bouře umí zamíchat i těmi nejlepšími plány – a když k tomu ještě připočtete čtrnáct roztleskávaček, jedno miniprase a keramickou vesničku pro elfy, bylo by na rozpletení všech těch zmatků v městečku Gracetown skoro zapotřebí nějakého anděla! Tři vánoční příběhy o tom, že ne vždycky je to, oč stojíte, taky to pravé...


2. Humor

Nejhloupější anděl - Christopher Moore

Autor navazuje na humorně laděný příběh věčného smolaře, pilota Tuckera Case, který po řadě malérů skončil v kalifornském městečku vpředvečer vánočních svátků a stal se tak svědkem nepovedené mise nepříliš inteligentního anděla.
V městečku Borová zátoka vrcholí přípravy k vánočnímu večírku, když bývalý soukromý pilot a věčný smolař Tuck Case, najatý leteckou společností jako pátrač po ilegálních pěstitelích konopí, zavítá mezi místní svérázné obyvatele. Dojde k tomu ve stejné době, kdy se na svou druhou vánoční misi do těžce míst vydává splnit svůj vánoční úkol nepříliš úspěšný anděl. Nenápadný příchod anděla a hlavně jeho nepromyšlené zásahy uvedou obyvatele městečka do neuvěřitelného zmatku a jeho nešikovnost je příčinou, že se obvyklý tradiční vánoční večírek zvrhne v hrůznou záležitost za účasti živých i mrtvých, normálních i šílených spoluobčanů. Jedině s pilotovou pomocí a s nemalým úsilím se andělovi nakonec podaří dát věci alespoň částečně do pořádku.


3. Romantika

Dash & Lily - Kniha přání - Rachel Cohn, David Levithan

Dash tráví v knihkupectví Strand dlouhé hodiny a jednoho dne najde mezi ostatními knihami červený zápisník, v němž je série úkolů souvisejících s knihami. Samozřejmě mu to nedá (taky, který knihomol by odolal?) a pustí se do jejich plnění. Na závěr pak napíše do zápisníků svůj vlastní úkol a nechá ho na smluveném místě. A v tom okamžiku vstupuje do hry Lily (jak už jste asi uhodli, právě ona je majitelkou zápisníku i autorkou úkolů). A následuje série šifer, dopisování, vtipných míjení se i setkávání.


4. Povídky

Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbeníKelly Link, Holly Black, Gayle Forman, Kiersten White, Laini Taylor, Stephanie Perkins, Jenny Han, David Levithan, Rainbow Rowell, Ally Carter, Matt De la Pena, Myra Mcentir


Dárek z lásky sepsalo dvanáct těch nejlepších autorů young adult knih a jejich redaktorkou se stala Stephanie Perkinsová, jejíž příběhy o Anně a dalších už dávno znáte. Takže se uvelebte někde, kde máte pohodlí, teď na vás čeká dvanáct důvodů, proč za dlouhých zimních večerů zůstat doma a zamilovat se nad stránky příběhů.

5. Klasika

Vánoční koleda - Charles Dickens

Obchodník Ebenezer Skruž je lakotný. Vlastně miluje jen jedno - peníze! Hromadí je a škudlí, kde se dá. Ani o Vánocích, svátcích klidu a míru, nedokáže být laskavý a štědrý. Brzy se ale má všechno změnit...

*Jestli jste fanoušci seriálů, tak Doctor Who natočil stejnojmenný speciál na motivy téhle knihy. (6 série)* 


**Také existuje stejnojmenný animák na motivy knihy. (rok 2009)**


6.  Detektivka

Vánoce Hercula Poirota - Agatha Christie


Vánoce bývají časem dobré vůle a rodinné pospolitosti - nikdy však pro rodinu Leeových. Letos to ale má být všechno jinak...  Milionář, panovačný a bezcitný Simeon Lee, pozve své potomky, aby strávili vánoční svátky v jeho společnosti. Sentimentální milující otec na stará kolena? Nebo má snad Simeon Lee jiné, zlověstnější úmysly? S velikým znepokojením a váhavě se členové rodiny sjíždějí do starého rodinného sídla. V brilantně vykreslené atmosféře podezíravosti a vzájemné nevraživosti dojde k vraždě. Hercule Poirot, bude tentokrát potřebovat veškerý svůj um, aby tak neslýchanému zločinu přišel na kloub.


A to je pro poslední článek roku 2015 vše.
Veselé Vánoce a Štastný Nový rok 2016.
Vaše Klaruša (text) a Mata (zbytek) :)

Žádné komentáře:

Okomentovat