úterý 14. dubna 2015

RECENZE #5 - POPELKA

Obecné informace o filmu:


Název (v originále): Cinderella
Název (český): Popelka
Režie: Kenneth Branagh
Scénář: Chris Weitz
Hrají: Lily James, Richard Madden, Helena Bonham Carter, 
Cate Blanchett, Holliday Grainger, Sophie McShera,.. 

Anotace:


Děj snímku Popelka sleduje osudy mladé Elky, jejíž otec, kupec, se po smrti její matky znovu ožení. Elka má svého tatínka velice ráda, a tak se snaží ke své nové maceše a jejím dvěma dcerám Anastázii a Drizele chovat vstřícně, a dělá všechno proto, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Elčin otec nečekaně zemře, Elka zjistí, že je vydána na milost své nové žárlivé a kruté rodiny. Zanedlouho se z ní stane obyčejná služka, věčně umouněná od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutostem, kterým je nucena čelit, ale Elka neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby vždy byla „odvážná a laskavá". Nehodlá propadnout zoufalství, ani pohrdat těmi, kteří s ní jednají špatně. A pak je tu ještě jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Elka, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince, a nikoliv o pouhého učedníka ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši. Záhy nato se zdá, že by se na ni konečně mohlo usmát štěstí. Všechny dívky z širokého okolí jsou totiž sezvány do královského paláce na bál a Elka se těší, že by se tam mohla znovu setkat s okouzlujícím Kitem. Macecha jí však návštěvu bálu zakáže a zlomyslně jí roztrhá šaty. Jako ve všech správných pohádkách je však pomoc nablízku a objevuje se kouzelná víla kmotřička, která – proměnou dýně a několika myšek – Popelčin život navždy změní.

Můj názor:


Nevím proč, ale hned jak jsem viděla pár obrázků z chystaného filmu (někde jsem četla, že je tento příběh zfilmován už po 75é a to je šťastné číslo), rozhodla jsem se, že si na něj zajdu do kina. V mém rozhodnutí mě utvrdily slibné recenze, komentáře a vysoké hodnocení na CSFD. Žádná kladná recenze nelhala, film byl opravdu zdařilý, ale…
  • Nápad už prostě není originál.
Myslím to tak, že existuje už tolik Popelek, že byste jejich sledováním strávily pěknou řádku hodin. Popelka na sladko, na hořko a desítky zpracování začleněných do naší doby. Ač jsou některé docela originální, základ zůstává stejný. Popelka - rodiče + macecha a sestry = nešťastná služka, Popelka – macecha a sestry + princ = šťastný konec. Přesně tuto rovnici, bez příměsí a pokusu o originalitu, použili tvůrci zde. Prostě Popelka jak má být, jen má tu smůlu, že má tolik kvalitních konkurentek.
  • Film se trochu táhl.
Ne, že by mě to nebavilo, ale filmaři by mohli některé části trošku zkrátit, či udělat tak, aby byly akčnější. Rozhodně jsem nečekala žádné Avengers, ale trochu akce by film velmi obohatilo.
  • Vlastně už mi nic nevadilo, jdu chválit. :D
První, čeho si člověk všimne, jsou kostýmy a nádherné prostředí, ve kterém se film odehrává. Chvíli se rozplýváte nad Popelkou, které to v nádherných modrých šatech strašně sluší, a pak nad princem a jeho očima a ještě ke všemu se to vše odehrává v malebném zámku. Zkrátka roztomilost a krása za každým rohem.
Jak už jsem zmiňovala nudné části, tak vedle nich byly i části vtipné. Např. když se Helena Bonham-Carter, představitelka Bellatrix Lestranové (Harry Potter), která tak trochu zabila Siriuse, se přeměnila na ťuknutou vílu kmotřičku s bílou robou a kouzelným proutkem a začala měnit vše živé co měla po ruce.

Závěr:


Poledne strávené ve společnosti Popelky a jejího prince bylo rozhodně příjemné a odpočinkové, ale kdybych si měla vybrat, tak se radši podívám na nějakou starou (ale i klidně trochu novější a modernější), ale hlavně starou známou Popelku, která vás nikdy nezklame a zároveň vám připomene dobu, kdy jste byli malý.


Trailer:




Pár fotek z filmu:






Gif:



Snad se Vám naše pohádková recenze líbila a těšíme se na Vás u dalšího článku.
Vaše Klaruša (text) a Mata (zbytek) :)

Žádné komentáře:

Okomentovat